Avagy a fejlődési szemléletmódról (growth mindset) fehéren-feketén

 

Carol Dweck „rögzült és fejlődésorientált gondolkodásmód” elmélete (fixed and growth mindset) igen közkedveltté vált az elmúlt időszakban, mint ahogy a személyes és a szervezeti sikeresség okainak elemzése is sláger téma évek óta. Éppen ezért, az elmúlt években mi is körbejártuk e témákat több irányból is, és ezúttal meg is osztjuk erről szerzett tudásunkat és tapasztalatunkat.

Gondolatébresztő szándékkal, kissé provokatívan az alábbi kérdések mentén mutatjuk be, mire jutottunk:

spaghetti

 

 

 

Min múlik az újévi fogadalmaink sikere?

Nem hasonló vállalások-e ezek egy új céges stratégia kihirdetéséhez, vagy a teljesítményértékelésen kitűzött szép-új fejlődési célokhoz?

Ez esetben az első kérdés tanulságai kőkemény pénzügyi és motivációs kérdésekké változnak. 

 

 

 

 

 

…és ha azt mondjuk, hogy elképesztő pozitívumai vannak a hibázásoknak és a kudarcoknak? Ezt akkor bátran hirdessük a munkavédelmi képzésen is? …mi is az igazság a hibázással kapcsolatban?

Igaz-e, vagy hamis, hogy hiedelmeink és önmagunkról alkotott képünk ténylegesen (fizikailag/biológiailag) átalakítják agyi tevékenységeinket?

Vagy még messzebb merészkedve: hiedelmeink ténylegesen átalakíthatják nemcsak mások gondolkodásmódját, de agyi működését is?

Gondoljunk csak a következő mondatokra:

„Ilyen vagyok, így fogadj el!”

„Dilettánsokkal és tehetségtelenekkel vagyok körülvéve”

„Ez genetikus, nem tudok megváltozni”

„Erre neked kell tudni a választ, Te vagy az okos!”

 

Egy 21. századi vállalati környezetben dolgozva, mit tanulhatunk Mozarttól, Edisontól, Walt Disneytől vagy Michael Jordan-től? Mert hogy a tehetségükkel nem vagyunk kisegítve a mindennapokban, az elég valószínű…

Megegyezhetünk a következő egyenletben: Teljesítmény = tehetség + szorgalom.

De melyikből mennyi kell?

Mindezek fényében, vajon a jól megszokott, általános teljesítményértékelő rendszereink teljesen téves logikára épülnek?…

 

Ezeket a kérdéseket mind érinteni fogjuk, méghozzá kutatások, kísérletek, esettanulmányok és saját szervezetfejlesztői példáink fényében!

Várunk a következő COVA-rendezvényen, május 6-án a Larusban! További információ és jelentkezés: http://cova.hu/hrbrunch