tudgyak logo


A boldogság hatásai

 

 

 

Legutóbbi TudGyak eseményünkön egy igazán pozitív témával ismerkedhettünk meg Sárközi Márti kollégánk élvezetes előadásán és szemléletes gyakorlatain keresztül. Ez a téma nem más, mint a pozitív pszichológia, amely fiatal pszichológiai irányzatként csak mostanában kezdett begyűrűzni a szervezetek világába. Nem véletlenül. Az előadás során számos olyan történetet hallhattunk, amelyek mind mind alátámasztják a pozitív érzelmek elképesztő hatását a teljesítményre és a produktivitásra. Ez talán kissé az intuíciónknak ellentmond, hiszen az embernek először az jut eszébe, hogy a siker lesz az, ami meghozza a boldogságot. De miért ne lehetne ez akár fordítva is…?

key

Talán senki számára sem meglepő, hogyan hatnak életünk egyes területeire a pozitív érzelmek, mint például az egészségünkre, kapcsolatainkra, a társasági tevékenységeink sikerére, karrierünkre, munkahelyi sikereinkre. Emlékezzünk vissza arra a kutatásra, amelyet a következőképp végeztek el: Stresszes szituációban résztvevő emberekkel 4 külön csoportra osztva 4 különböző stílusú kisfilmet néprotonzettek meg: vidám, nyugodt, semleges és szomorú hangulatúakat. A vizsgálat során mérték a résztvevők élettani funkcióit, vérnyomásukat és pulzusukat. A kutatás végeredményei szerint azoknál az embereknél, akik jó hangulattal fejezték be a kísérletet a videók által, sokkal gyorsabban állt vissza a stressz miatt megemelkedett vérnyomás és pulzus a normális nyugodt állapotba, mint a szomorú filmet néző embereknél. A pozitív érzelmeknek tehát egyértelműen jó hatása van az egészségünk megőrzésére, a stresszel szembeni védelemre.

Egy híres chile-i származású pozitív pszichológia kutató nevét viselő mutató, a Losada-arány vagy Losada-vonal szerint ahhoz, hogy a szervezet, vagy azon belül egy munkacsoport sikeres legyen és kiemelkedő
teljesítményt nyújtson, a társas interakciókban megjelenő pozitív érzelmeknek 3-szor gyakrabban kell előfordulniuk, mint a negatívoknak, az optimális arány pedig még ennél is magasabb, 6 az 1-hez, ebben az esetben a csapat képes a maximumon teljesíteni. Itt érdemes kissé elidőzni, és saját szervezeti környezetünkre gondolni:

Nálunk vajon milyen lehet az arány…?

Az előadás során megtudtuk, hogy a pozitív érzelmek fellendítésének számtalan, kreatívnál kreatívabb formáját választhatjuk a szervezeti kapcsolatokban, legyen az egy elismerési lánc, vagy egy elefánt díj, amelyet az az ember kap meg, aki kötelességein túl valami jót tett. Az eszközök tárháza végtelen, csupán azt kell kitalálnunk, hogy mi az az eszköz, amely jól beleillik szervezetünk kultúrájába, ami segít a munkavállalóknak átélni a boldogságot, nem csak a magánéletükben, de a munkahelyükön is.