Az USA-ban, illetve számos nyugat- és észak-európai országban találkozhatunk olyan – többnyire technológiai szektorban tevékenykedő – cégekkel, amelyek hajlandóak voltak szembemenni az árral, a több évtizedes sztenderdekkel: az 5 napos munkahetet 4 napra cserélték… és úgy tűnik a gyakorlat beválik.

 

Minőség kontra mennyiség

 

3Első olvasatra furcsán hangozhat, hogy

minél kevesebbet dolgozunk, annál hatékonyabbak vagyunk,

pedig számos empirikus kutatás eredménye ezt igazolja. Az ausztrál Melbourne Institute of Applied Economic and Social Research kutatói több mint 6000 munkavállaló bevonásával végezték el a munkaidő és teljesítmény közötti összefüggéseket feltáró vizsgálatot. Az eredmények igencsak megcsavarják az eddigi feltételezéseinket arról, hogy “minél keményebben dolgozom, annál többet érek el.” Kiderült, hogy nagyjából heti 30 óra az a határ, ameddig ez az összefüggés valóban megállja a helyét, efelett a plusz időbefektetés ellenére a teljesítmény csökken,

 

a heti 55-60 órát meghaladó munkaidő pedig már károsabb, mint ha egész nap a lábunkat lógatjuk.

 

Az OECD Better life index statisztikája is alátámasztja, hogy a kevesebb néha több. Azokban az európai országokban, ahol Magyarországhoz képest jóval kevesebbet dolgoznak a munkavállalók (például Hollandia, Norvégia, Németország), a termelékenység messze meghaladja az EU 27-ek átlagát.

 

Egy finn kutatás szerint ráadásul nem csak a teljesítményünket veszélyeztetjük, ha halálra gürizzük magunkat. A 40 órát meghaladó munka a kognitív képességeinket is jelentősen aláássa, legalábbis a középkorúak esetében. Jóllehet a munka stimulálja agyunkat, egy bizonyos határ felett a kognitív funkcióink (memória, végrehajtó funkciók, metakognitív képességek, figyelem, információfeldolgozás) hanyatlásával fizetünk a túlóráért.

 

Jobb munkát végzünk 4 nap alatt, mint 5 nap alatt.

Jason Fried,
a Basecamp szoftvercég alapítója

Jó néhány cég felismerte már azt, hogy felesleges hosszú munkanapokba beleerőltetni azt a munkát, amit egyébként jóval frissebb és koncentráltabb állapotban, jól időzítve akár 2 óra alatt meg lehet oldani. Az online oktatással foglalkozó Treehouse 2006 óta él a 32 órás munkahét gyakorlatával, A Basecamp, egy amerikai szoftvercég pedig a nyári időszakban lehetővé teszi dolgozóinak, hogy a péntek szabadnap legyen.

 

 

A munkaidő és a teljesítmény összefüggése nagyjából érthető, ha belegondolunk, hogy a több pihenésre és rekreációra fordítható idő hogyan térül meg a felfrissült mentális állapotban végzett munka minőségében. Éppen ezért a rövidebb munkahét előnyei többnyire a szellemi munkát végzőknél jelentkeznek leginkább. Franciaországban például, ahol a munkavállalók csupán 8%-a vállal hosszú munkaidőt és ahol a 35 órás munkahetet intézményesítették másfél évtizeddel ezelőtt, meglehetősen magas a munka-magánélet egyensúly  és kiemelkedő munkahelyi jól-lét értékeket produkálnak más országokhoz képest.

 

Szerencsére Magyarországon úgy tűnik, nem toljuk ki túlságosan a határainkat. Az európai átlaghoz képest (13%) a magyar munkavállalók csupán 4%-a dolgozik 50 óránál többet hetente. Ettől függetlenül nálunk is érdemes lehet felülvizsgálni az 5 napos munkahét standard gyakorlatát, tekintve, hogy ennek az időbeosztásnak ráadásul semmi köze nincs a természetes bioritmusunkhoz, meglehetősen mesterséges terméke ez az elmúlt évtizedek során kifejlődő munkastílusunknak.

 

Számos kritikát lehet persze felhozni a rövidebb munkaidő ellen:

– Csak azok a startupcégek, techóriások engedhetik ezt meg maguknak, ahol a munkaidővel nem kell a gazdaság működését meghatározó időbeosztáshoz igazodni (például nem kell folyamatosan rendelkezésre állni).

– A már berögzült munkaidő átszervezése horribilis költségeket és rengeteg időt emésztene fel, így hát felesleges luxusnak tűnik.

– A rövidebb munkahét előnyei csak a szellemi munkát végzőknél mutatkoznak meg stb.

Érdemes azonban legalább a lehetőségét megteremteni annak, hogy a munka és a magánélet közötti kiegyensúlyozottabb arány meghozza gyümölcsét. A kipihent emberek boldogabbak, a boldog emberek pedig jobban teljesítenek.