Vajon hányan dolgoznak manapság egy életen át ugyanazon a területen? Hányan kezdenek új életet egy új szakmában, és hányan próbálnak meg visszatérni a munkaerőpiacra? Mi a sikeres karrierhez vezető út?

Egy 2012-es reprezentatív felmérés alapján a megkérdezettek 22,1%-a nem a felsőfokú tanulmányainak megfelelő munkakörben dolgozik.

Mindannyian hallhattunk már olyan történetet, mint például Péteré, aki húsz év után otthagyta a média pörgős, kimerítő világát, vidékre költözött, és ökogazdálkodást folytat. Az ehhez hasonló sikersztorikat hallgatva, sokan sóhajtanak egyet, és elkezdenek magukban mérlegelni, megéri-e az álmok megvalósítása a karriertörést? De vajon törvényszerű-e, hogy törés legyen a váltás? Hiszen a különböző területekről összegyűjtött tudás integrálható az új tevékenységbe! A tudástranszfer a siker egyik fontos kelléke, a folyamatos megújulás egyik kulcsa, főként a “multipotenciális” emberek számára.

Emilie Wapnick karrier tanácsadó megnyugtató választ ad azoknak, akik félnek a pályaváltástól.

A váltás lehetősége vagy méginkább a szükségszerűsége a családanyák életében jelenik meg leggyakrabban. Rengetegen szeretnének több év kihagyás után visszatérni a munkaerőpiacra, de az zárt ajtót mutat nekik. Pedig akár a szakmai, akár az élettapasztalatukat nézzük (egy többgyermekes anyának más a teherbírása, a szervezőkészsége, a határozottsága, mint a gyermektelen pályatársaknak), hatalmas előnyük lehet(ne).

Carol Fishman maga is ebben a cipőben járt, amikor elkezdett a megoldáson gondolkodni és bátorságával sokakat inspirált. A problémára adott válasz szerintünk példaértékű!

A pályaváltás egy harmadik tipikus esete, amikor hosszú, évtizedeken át tartó munkaviszony után kényszerből kell újratervezni. Ennek oka lehet egy leépítés, egy szervezeti változás vagy akár a szervezet megszűnése. Ilyenkor a munkavállaló azzal szembesülhet, hogy tudása elavult és a biztonságra törekvése nagyobb, mint a vállalkozókedve.

A gyors átképződés, felzárkózás megoldás lehet azok számára, akik tanulási vágya nem apadt el teljesen az évek során. Programozóiskolák sokasága kínál versenyképes tudást pár hónap leforgása alatt. Bár bekerülni nem könnyű ezekre a tanfolyamokra, a programozói fizetés, hiányszakma lévén, valószínűleg kompenzálja az erőfeszítéseket.

Több programozó iskola felkészült már erre az igényre, a Green Fox Academy például részidős képzést és számos (pl. angol nyelvi) felkészítést nyújt a nem y, z generációs munkavállalók számára.

 

Ha érdekesnek találtad az ajánlott videókat, oszd meg a blogbejegyzést ismerőseiddel is! Ha felmerült bármilyen kérdésed a témával kapcsolatban, írj nekünk egy üzenetet az info@cova.hu email címre, mi pedig néhány napon belül válaszolunk!

COVA Blog banner KÉK